Zusjes Tessy en July met gezonde spanning naar het Nederlands Kampioenschap

In het weekend van 12 en 13 februari hebben de zusjes Tessy (12) en July (10) van der Velden Jonkers een bijzondere prestatie neergezet. Ze reden in Schijndel op de Brabantse Kampioenschappen springen met hun pony’s. Tessy wist één keer goud te winnen en werd hiermee Brabants Kampioen en met haar andere pony won ze brons. July wist ook op het podium te eindigen met een derde plek.  

“Het ging heel goed”, kijkt July terug op haar rit. De meiden paardrijden al zolang ze zich kunnen herinneren en groeide als het ware op tussen de pony’s. Vanaf hun zesde krijgen ze serieus rijles en doen ze mee aan wedstrijden. “We reden toen we nog veel kleiner waren ook al op de kleinere pony’s. Maar serieus rijden doen we allebei vanaf dat we zes zijn”, vertelt Tessy. De wedstrijden trekken haar heel erg aan. “Je strijdt tegen anderen. Je kan winnen, maar ook een keertje verliezen.” July vult haar zus aan: “Het blijft altijd een uitdaging!”  

De dag voor de wedstrijd bereiden ze zich al goed voor door de pony’s te wassen en de zadels te poetsen. Dan, als de dag van de wedstrijd is aangebroken, komen ze ruim op tijd aan op locatie. “Meestal moeten we er vroeg zijn, een uur voordat we moeten rijden zijn we er al”, legt Tessy uit. Dan gaat ze eerst het parcours verkennen om te kijken hoe de hindernissen staan. Daarna zadelen ze hun pony op om deze vervolgens los te rijden, waarna ze hun stinkende best doen op het parcours. De Rooise meiden hebben al veel ervaring met parcours. “Een parcours bestaat uit tien hindernissen en twaalf sprongen. Dus je hebt ook een dubbelsprong. Als je foutloos hebt gereden, mag je naar de barrage”, vertellen Tessy en July. De barrage is een verkort parcours over dezelfde hindernissen die je in het eerste parcours heb gesprongen. Met trots vertelt moeder Fanny: “Bij onze jongste ging het op tijd. Zij reed de derde tijd en kreeg dus brons. Tessy moest twee keer rijden. Een keer ging het op tijd - toen kreeg ze brons – en een keer ging het over wie het meest netjes kon rijden op stijl. Daar eindigde ze heel knap op de eerste plek.” 

Voor het Nederlands Kampioenschap Springen zijn ze nu iedere dag hard aan het trainen. Per dag zijn ze uren bezig met hun grootste hobby. “Per pony rijden we een uur. We hebben allebei twee pony’s,” zegt July, “maar we moeten de paarden natuurlijk ook verzorgen, dat kost ook tijd.”  Ze kijken allebei erg uit naar het NK, maar vinden het stiekem ook een beetje spannend. “Meestal – voor ik de bak instap – doe ik goed in- en uitademen. Als ik eenmaal bezig ben, verdwijnen de zenuwen”, lacht Tessy.