Historie

De mobilisatie van de eerste wereldoorlog bracht paarden en paardenkenners naar Rooi. Sjef de Leijer Sr., destijds een jongeman van 15 jaar, genoot ervan om paarden te berijden en te luisteren naar de ervaren legerofficieren van de cavalerie. Het “paardenvirus” kreeg Sjef voorgoed in zijn greep. Vanuit het centrum van Rooi, samen met wachtmeester Moonen, bleven ze met paarden bezig. Het waren deze twee mensen die de eerste beginselen van paardrijden bijbrachten aan de pioniers van toen!

In 1937 is de oprichting is de oprichting van de Rooise ruiters een feit. Door de jaren heen werd er deelgenomen aan wedstrijden, is er de jaarlijkse bedevaart naar Handel en worden er activiteiten georganiseerd om de club financieel gezond te houden.

In 1972 starten de Rooise ponyruiters met hun vereniging. Het zijn een aantal ouders van ponyruiters die de stap waagde om een club op te richten. De club oefende op het terrein waar nu de manege is gebouwd. Bij de paardenvereniging was geen plaats voor pony’s, dus begonnen ze zelf met een club.

Door de jaren heen veranderde er veel in de paarden- en ponysport.
In de jaren ’70 werd er veel geoefend in teamverband en was het 8-tal rijden de trots van de vereniging. In de tijd daarna is de sport steeds individueler geworden. Het specialisme treedt in; in het verleden was een ruiter of amazone bezig met paard of pony in diverse disciplines, nu kiest men vaak voor een discipline die past bij het paard en de ruiter. De Rooise ruiters en ponyruiters waren, en zijn nog steeds, actief op een landelijk hoog niveau!

In november 1983 opende de Rooise ponyruiters een nieuwe manege, die in 1988 al met 20 meter werd uitgebreid naar een foyer en een hal met een afmeting van 60 meter. Kort daarop kwamen de Rooise ruiters oefenen in de manege. Zij zaten voorheen bij de familie de Leijer aan de Molenweg. Doordat beide clubs wilden oefenen, bleek één rijhal al snel te weinig. In 1995 werd een tweede hal gebouwd en geopend.

In 1999 gaan beide clubs in een nieuwe vereniging samen verder. De Rooise ruiters en ponyruiters is een feit. De vereniging is aangesloten bij de KNHS, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

De vereniging telt ruim 120 leden, bestaande uit rijdende leden bij paarden en pony’s, kaderleden, instructeurs en een grote groep mensen die de club een warm hart toedragen.