Trots op de prestaties tijdens de Hippiade

Na regionale selectiewedstrijden volgt het Brabants Kampioenschap. En als je dat goed doet, dan ga je naar de Nederlandse Kampioenschappen: de Hippiade! Daar waren enkele Rooise Ruiters en Ponyruiters te vinden. Met trots vertellen we hun verhaal.

Tessy van der Velden Jonkers reisde vorige week al met haar pony Tiësto af naar Ermelo, de plek waar de Hippiade plaats vond. Een lange dag stond hen te wachten, zowel met dressuur als springen mochten zij in de ring verschijnen. Tessy en Tiësto vormen samen sinds twee jaar een mooie combinatie en dat kun je zien. Ze voelen elkaar goed aan en dat heb je nodig om zulke prestaties te leveren. Met een mooi zonnetje en op een groene grasmat, liet Tessy zien dat ze bij de beste ruiters van Nederland hoort. Trots mocht ze de vierde prijs ophalen in de klasse B-L1. Vervolgens door naar de springpiste, waar een mooi parcours klaar stond. Vol overtuiging sprongen ze het eerste parcours foutloos rond. De hindernissen werden flink verhoogd in de barrage. De barrage is een verkort parcours waarbij het gaat om de foutloze ronde en de snelste tijd. Tessy stuurde Tiësto kort naar de hindernissen, hierdoor viel er helaas een balkje af in de barrage. Ze eindigde hiermee op een zesde plek. De hele dag was het spannend met extra zenuwen bij Tessy voor de dressuur en de barrage bij het springen.

Afgelopen weekend mochten Tessy en haar familie opnieuw ruim honderd kilometer afleggen naar Ermelo. Nu stond Tapas, de stalgenoot van Tiësto, op de trailer. Tapas is een maatje groter dan Tiësto en dat is dan ook meteen een beetje moeilijker voor de negenjarige Tessy. Ook voor Tapas stond er een springparcours klaar. Tessy had zich goed voorbereid op deze kampioenschappen. Mede door de lessen van Anne van Liempd waren Tessy en Tapas klaar voor de strijd. Samen springen ze heel mooi en goed rond met mooie wendingen en afstanden naar de hindernissen. Helaas stond de tijd van het parcours best krap en kwam Tessy twee seconden te laat door de finish. Dit leverde haar één strafpunt op, maar wel een compliment van de jury: "Een hele mooie en nette ronde." Uiteindelijk eindigden Tessy en Tapas als vierde van Nederland. Al met al TOP prestaties!

Ook Michelle Bakx mocht haar paard poetsen. Haar merrie Gulden Tullip werd in de vroege morgen in de trailer gezet en samen verschenen zij in de dressuurring in de klasse M2. En daar kom je niet zo maar terecht! Michelle heeft haar paard helemaal zelf opgeleid. Gedreven en geconcentreerd hebben zij jaren lang geoefend en veel wedstrijden gereden voor een goed ritme, iedere keer een beetje beter. Haar proef werd beoordeeld door maar liefst drie jury's en samen gaf dat een gemiddelde van maar liefst 68 procent. Dat betekende dat Michelle en Golden Tullip zich gekwalificeerd hadden voor de tweede ronde, de finale! De finale werd gereden in de grote arena en daar eindigden ze maar liefst op een twaalfde plaats. Voor het eerst op de Nederlandse Kampioenschappen en dan zo'n prestatie. "Ik ben onwijs trots!", zegt de amazone.

Als hekkensluiter van al het succes, verscheen het viertal aan de start. Vier ruiters en hun paarden die als één geheel de oefeningen in de ring uitvoerden. Inge de Heij, Suzanne Klomp, Marloes van Stiphout en Marloes de Haas werden daarbij begeleid door commandant Ardie van de Eertwegh en coach Marieke Siertsema. Deze mooie combinatie van Nijnselse - en Rooise ruiters namen het op tegen dertien andere viertallen in de moeilijkheidsgraad klasse M. De rozetten eindigden ook nog eens op een mooie vierde plek.