Maarten van den Bosch Memorial tijdens Hemelvaartconcours

Het Hemelvaartconcours van de Rooise Ruiters en Ponyruiters staat al meer dan 10 jaar op de hippische kalender. Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni kunnen springruiters hun hart ophalen op de prachtige grasmat van Manege de Pijnhorst in Sint-Oedenrode. De driedaagse wordt voor de achtste keer afgesloten met een 1m40 om de wisselbeker Maarten van den Bosch Memorial, die vorig jaar werd gewonnen door Anne-Marie Poels.

Drie dagen lang paardenspringen met alle klasses van BB tot en met de prestigieuze 1.40m-rubriek en een wedstrijd voor vier- en vijfjarige springpaarden. Op zondag 2 juni zijn de ponyspringruiters en -amazones aan de buurt en ook de allerkleinsten kunnen mee doen. Voor hen wordt er een speciale Bixie-wedstrijd georganiseerd.

De 1.40m-rubriek is de laatste rubriek na drie dagen lang paarden springen. Opgedragen aan oud-voorzitter Maarten van den Bosch, die in 2011 in het zadel overleed op een springwedstrijd. “Maarten van den Bosch was van 1982 tot en met 1994 voorzitter van de Rooise Ruiters en was een bevlogen paardenman. Na zijn overlijden hebben wij met de Rabobank, waar hij werkzaam was, en het KWPN, waar hij bestuurder was, deze wedstrijd aan hem opgedragen”, begint Ard van den Eertwegh, eveneens oud-voorzitter van de Rooise Ruiters. Hij vervolgt: “De eerste winnaar was Stijn van de Velden in 2012 en vorig jaar won Annemarie Poels de wisseltrofee. Gisteren ben ik deze beker op gaan halen samen met Jeroen, Maarten zijn zoon. Jeroen rijkt ieder jaar met veel plezier de prijzen uit en zorgt ervoor dat de wisseltrofee tijdig weer terug is bij de Rooise Ruiters.”

“Op gras rijden is belangrijk voor de opleiding”

De winnares van de Maarten van den Bosch Memorial vorig jaar, Annemarie Poels, staat ook dit jaar weer op de startlijst. “Wij vinden het altijd een heel leuk, gezellig concours met een mooi terrein. Jullie hebben een fijn secretariaat en het is te zien dat er veel zorg besteedt is aan het concours. Daarnaast ga ik altijd graag naar graswedstrijden toe, de indoorwedstrijden zijn altijd al zoveel van hetzelfde dus het is leuk om buiten eens een keer naar een andere wedstrijd te gaan dan alleen op zand. Daarbij vind ik gras belangrijk bij het opleiden van paarden, het is goed dat ze op verschillende bodems hetzelfde presteren en als je ze van jongs af aan mee neemt op gras, is er eigenlijk nooit een paard wat moeite heeft met springen op gras.” Op de vraag of ze dit jaar weer een gooi naar wisselbeker gaat doen antwoordt ze: “Ik heb een fijn 13-jarig paard waar ik nu 1.40m mee rijd die ik graag mee neem naar jullie wedstrijd.”

“Grasmat ligt er perfect bij”

Naast de 1.40m-rubriek worden alle klasses van BB tot en met ZZ meerdere dagen verreden. Ard van den Eertwegh heeft de taak om alle dagen een mooi parcours aan de ruiters voor te schotelen. “De grasmat wordt het hele jaar door speciaal gespaard voor het Hemelvaartconcours en niet gebruikt voor andere doeleinden. Dit zorgt ervoor, mede door het werk van de vrijwilligers, dat deze er perfect bij ligt. Bij het parcours van de 1.40m komt Paul Rooimans bouwen, aangezien ik deze rubriek nog niet mag bouwen. Een mooi leermoment voor mij!”, besluit Ard van den Eertwegh. Aanmelden voor de wedstrijd is nog mogelijk via www.concours.nl, mede dankzij de sponsoren zijn er extra prijzen te winnen. Op zaterdag bijvoorbeeld sponsort Juwelier Welten uit St. Oedenrode voor iedere rubriek een cadeaubon met zelfs een zilveren sieraad voor de winnaar van de 1.40m-rubriek.