Tips van de jury

Nog twee nachten slapen en dan starten de Brabantse Kampioenschappen Springen! Op 17 en 18 februari verschijnen als eerste de ponyruiters in de springpiste. De laatste voorbereidingen worden door deze ruiters en amazones getroffen. Maar hoe bereid je jezelf nu het beste voor? Wij vroegen het Teun van den Broek, rijstijljury van de klasse B. Teun is een groot paardensportliefhebber en is trainer, coach en scout bij onder andere de KNHS. Hij gaat op 24 februari samen met de jury de combinaties in de klasse B beoordelen: “Een leuke taak om als instructeur met de jury samen te werken. Er worden dan twee verschillende inzichten samengebracht: die van de jury en die van de trainer.”

Teun vd Broek

Veel deelnemers komen met spanning naar de Brabantse Kampioenschappen. De laatste week wordt vaak nog extra getraind en gesprongen. Dit is vaak niet helemaal nodig, aldus Teun van den Broek. “Doe vooral je normale dagelijkse werk zoals je dat normaal ook doet. Ga niet extra trainen of anders rijden. Keep it simple.” De deelnemers hebben al veel bereikt om te mogen starten tijdens de Brabantse Kampioenschappen. Zij hebben vaak al een goede training. Een goede training bestaat onder andere uit het goed samenwerken met je pony of paard. “Wissel springen af met dressuurmatig rijden en ontspan tussendoor door een keer naar het bos te gaan en/of te longeren. Je kan tijdens de laatste week de puntjes op de ‘i’ zetten voor jezelf. Blijf logisch nadenken waarbij het belangrijk is om te letten op een goede houding en positie én op het goed rijden van de wendingen”, geeft Teun nog als tip mee. “Trainen is de kunst van het herhalen. Hierbij moet de basis goed voor elkaar zijn. Houd de training simpel zoals je het anders ook doet.”

Teun geeft ook nog aan dat je er goed aan doet om te zorgen dat jij én je paard fris aan de start verschijnen. “Dit kan je doen door naar je paard te kijken. Als je wilt dat een druk paard tijdens de wedstrijddag goed loopt, heeft hij in de week vooraf misschien meer werk nodig. De springpiste geeft vaak extra druk door de aankleding en de vele bezoekers. Heb je echter een wat luier paard, dan wil je die fitheid hebben aan het einde van de week en is het beter om wat rustiger te trainen.”

Voor vele ponyruiters is het wellicht de eerste keer dat zij deelnemen aan een groot kampioenschap en dan kunnen de zenuwen opspelen. Ook hiervoor heeft de Teun een aantal tips: “Benader de Brabantse Kampioenschappen alsof het een normale wedstrijd is. Blijf vooral je eigen ding doen. En bovenal: Heb er plezier in!” Aanvullend hierop zegt Teun:  “Je hebt al veel parcoursen gesprongen en doet onbewust best veel dingen waar je niet meer over na denkt, hier kun je altijd op terug vallen. Je weet dat je goed hebt geoefend, dus laat je niets meer aan het toeval over. Als laatste, bewaar je rust en vertrouw op jezelf.”

Natuurlijk willen we weten waarop de jury tijdens de Brabantse Kampioenschappen let: “Ik houd er van als mensen een correcte positie hebben en het goed rijden van de wending en lijnen. Een te grote of te dichte afstand gebeurd iedereen wel eens, het is dan vooral belangrijk jezelf daarna weer te herpakken en rustig verder te doen.” 

Namens Teun van den Broek en de Rooise Ruiters en Ponyruiters wensen we alle deelnemers heel veel succes en plezier tijdens de Brabantse Kampioenschappen Springen!