Tips van de parcoursbouwer

De Brabantse Kampioenschappen gaan bijna van start. Komend weekend zijn de ponyruiters aan zet. Het weekend daarop verschijnen de paarden in de ring. Parcoursbouwer Marius Bens is al druk bezig met de voorbereidingen voor dit evenement, hij gaat ervoor zorgen dat er weer mooie parcoursen staan. Wij stelden hem een aantal vragen en vroegen hem ook om een aantal tips. Doe er je voordeel mee!

Voor de kampioenschappen bestaan geen standaard parcoursen. Parcoursbouwer Marius Bens bedenkt vooraf een zo geschikt mogelijk parcours per klasse. “Je mag verwachten dat een parcours op de kampioenschappen iets zwaarder/moeilijker is dan tijdens een ‘normale’ wedstrijd. Het gaat tenslotte om de beste ruiters van Brabant”, geeft Marius Bens aan. Verder zijn er niet echt veel verschillen te noemen. De organisatie gaat er wel voor zorgen dat er qua aankleding wat extra’s wordt gedaan en dat alles er heel mooi uit ziet. “De parcoursen zullen waarschijnlijk goed aan de maat staan, maar de belangrijkste moeilijkheidsfactor is de spanning die een kampioenschap met zich meebrengt, met kans op afvaardiging naar het NK of Indoor Brabant”, vult Marius Bens aan. “Ik als parcoursbouwer, streef er naar dat er faire parcoursen staan, waardoor er mooie ritten gereden kunnen worden en dat er voldoende deelnemers foutloos blijven. Deze barrageruiters maken vervolgens via een spannende barrage uit wie de beste is.” Daarnaast vindt Marius Bens het belangrijk dat ook diegene die hun dag misschien niet zo hebben, toch met een goed gevoel huiswaarts keren omdat ze een fijn parcours hebben kunnen rijden ondanks een foutje. 

Voorbereiding
Maruis BensDe voorbereiding van een wedstrijd begint al ver voordat je echt aan de start verschijnt. “Samen met je traineren of begeleider kun je het beste bepalen wat voor jouw en je paard/pony de beste voorbereiding is”, zegt Marius Bens. “Ik ben van mening dat je niet veel extra kunt doen, vanuit mijn standpunt als parcoursbouwer gezien.” Stress is vaak een grote factor van het maken van fouten. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid naar de Brabantse Kampioenschappen vertrekt. 

Vertrek op tijd
Zorg dat je weet op welk tijdstip je rubriek begint en welk startnummer je hebt. Controleer of je je harnachement compleet hebt en je wedstrijdkleding klaar ligt.

Parcourslopen
Parcours verkennen is een belangrijk onderdeel van iedere wedstrijd. We vroegen Marius Bens wat nu echt belangrijk is tijdens het parcourslopen. “Parcours verkennen moet mijn inziens serieus gebeuren. Goed de lijnen lopen en afstanden (aantal galopsprongen) tussen de hindernissen meten/tellen. Zodat je vooraf een plan kunt maken hoe je je parcours rijdt.” Wanneer je eenmaal in de ring verschijnt is het belangrijk dat je weet wat je gaat doen. Marius Bens geeft daarbij nog aan: “Je moet voorkomen dat je in een parcours twijfelt hoe je bepaalde afstanden of wendingen gaat rijden. Twijfel of onzeker rijden kan gemakkelijker leiden tot een springfout.”

Losrijden
Probeer tijdens het losrijden niet anders te gaan rijden dan je thuis doet. Het is belangrijk dat je samen met je begeleider/trainer invult hoe je dit het beste kan doen. Marius Bens: “Je moet niet afwijken van hoe je je normaal voorbereid op een concours. Zorg ervoor dat je op tijd bij de ring verschijnt en je je voorganger nog even kunt observeren. Hier steek je wellicht nog wat van op.”

En als laatste tip: “Zorg ervoor dat het een sportieve wedstrijd wordt en dat je vooral geniet van de sport. Zet hem op!”