Hoe is het met: Nina van Enckevort, Brabants kampioen indoor springen DZ 2015

Nog tien dagen te gaan voordat de Brabantse Kampioenshappen indoor springen van start gaan in Manege de Pijnhorst. In 2015 hebben de Rooise Ruiters en Ponyruiters de KNHS Regio Brabant indoor kampioenschappen springen ook al mogen organiseren. Wij vroegen ons af wat er in de tussentijd met de winnaars van toen is gebeurd. Hoe hebben zij zich in de afgelopen drie jaar ontwikkeld en wat is hen bijgebleven van het winnen van het Brabants kampioenschap springen in 2015?

Voor een van die winnaars hoeven we niet heel ver te zoeken. In 2015 won de uit Sint-Oedenrode afkomstige Nina van Enckevort het Brabants Kampioenschap met haar pony Diego in de klasse DZ springen. Hoe gaat het nu met haar?Nina van Enckevort

In 2015 won je met Diego de klasse D-Z springen tijdens de Brabantse kampioenschappen in Sint-Oedenrode. Heb je hier nog speciale herinneringen aan?
“Jazeker! Doordat ik toen Brabants kampioen ben geworden ben ik geselecteerd voor het Rabobank Talentenplan. Inmiddels zit ik alweer drie jaar bij dit talentenplan. De lessen die ik via dit plan krijg zijn top en ik krijg goede begeleiding en uitleg van de instructeurs.”

Wat heb je daarna nog bereikt (met Diego en andere paarden)?
“Met Diego heb ik in de zomer van 2015 mogen deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap (Hippiade) in Ermelo. Daar heb ik de Nederlandse titel op mijn naam mogen schrijven in de klasse DZ. In 2016 heb ik met mijn paard Darc du Rona Z deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap Children in Mierlo en de eerste plaats behaald. In datzelfde jaar heb ik op het Europees Kampioenschap in Millstreet mogen rijden voor het Nederlandse team. Dat was een ervaring om nooit te vergeten! Vorig jaar heb ik deelgenomen aan de Global Future Champions bij Tops Internationaal Arena in Valkenswaard in de klasse Junioren en daar heb ik gewonnen met Darc du Rona Z. Dat was ook een geweldige ervaring!”

Doe je dit jaar ook weer mee met de Brabantse kampioenschappen in Sint-Oedenrode?
“Ook dit jaar doe ik weer mee aan de Brabantse kampioenschappen in Sint Oedenrode, in de klasse Z met twee paarden en in de klasse ZZ met één paard.”

Wat wil je in de toekomst nog graag bereiken?
“Het lijkt met fantastisch om in de toekomst op het hoogste niveau te rijden (Grand Prix 1.60m) in bijvoorbeeld Parijs of Vilamoura. Mijn grote voorbeeld in de paardensport is Marcus Ehning.
Verder hoop ik ooit eens samen te mogen werken met een grote ruiter op een grote stal.”

Wat voor tips wil je jonge ruiters/amazones nog meegeven om nog beter te leren rijden?
“Mijn tip is om je veel bezig te houden met je paarden zodat je een goede band met ze krijgt. Verder leer je ook heel veel door naar andere ruiters te kijken en naar wedstrijden te gaan. Ook door alleen te kijken kun je heel veel ervaring opdoen. Zorg verder voor voldoende afwisseling in je trainingen. Ga een keer naar het bos of longeer je paard een keer. Het is niet nodig om elke dag te springen of hetzelfde te doen. Dressuur is soms zelfs belangrijker dan springen want dressuur is de basis van paardrijden.”

Natuurlijk wensen wij Nina heel veel succes tijdens de komende Brabantse Kampioenschappen springen en hopen we nog veel van deze topper te mogen horen.