Maarten Aarts aan het woord over inentingen

De Brabantse Kampioenschappen zijn in aantocht, iedereen bereidt zich op zijn of haar manier voor. Een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding is het controleren van het paspoort van je paard op de juiste entingen. En dat levert nog wel eens stress op. Is mijn paard juist gevaccineerd en welke vaccinaties moet mijn paard precies hebben? Wij hebben deze vragen gesteld aan Maarten Aarts van Dierenartsenpraktijk de Meierij.

Maarten Aarts

“Paarden moeten verplicht gevaccineerd worden tegen influenza en tetanus, deze enting moet jaarlijks binnen het jaar opnieuw worden gegeven. Wordt deze enting niet binnen het jaar herhaald dan moet de basisvaccinatie opnieuw worden gegeven. De basisvaccinatie bestaat uit twee entingen, die minimaal 21 dagen en maximaal 90 dagen na elkaar moeten worden toegediend. In de periode tussen deze twee entingen mag je paard niet op wedstrijd worden uitgebracht. Daarnaast is het belangrijk is dat het paard minimaal zeven dagen voor een wedstrijd gevaccineerd is”, legt Maarten Aarts uit.

Tijdens de Brabantse Kampioenschappen loopt er een I&R-controleur (Identificatie & Registratie) rond die de paspoorten - steekproefsgewijs – controleert op onder andere de entingen. Lees in de reglementen van de KNHS (artikel 47) waaraan het paspoort allemaal moet voldoen.

“Mocht je vragen hebben over de entingen van je paard of twijfelen of je paard wel of niet geënt moet worden voor de Brabantse Kampioenschappen, neem dan contact op met je dierenarts. Zij staan je graag te woord. Uiteraard mag je ook altijd contact opnemen met Dierenartsenpraktijk de Meierij”, besluit Maarten Aarts.

Dierenartsenpraktijk de Meierij

Kortestraat 1

5491 SZ Sint-Oedenrode

0413-472650

 

dap de meierij