Tessy van der Velden Jonkers en Peter van Gaal kringkampioenen!

Het was weer een heuse strijd om afvaardiging naar de Brabantse Kampioenschappen, zeker omdat de Brabantse Kampioenschappen van het springen dit jaar door én bij ons worden georganiseerd! Van alle Rooise Ruiters en Ponyruiters gaan maar liefst zestien ruiters een poging wagen om met de titel Brabants Kampioen huiswaarts te keren.

Volgend weekend bijten de dressuurpaarden en hun ruiters de spits af. In Manege de Molenheide in Schijndel worden het gehele weekend de Brabantse Kampioenen gehuldigd in de verschillende klassen. In de klasse B zijn de Rooise Ruiters en Ponyruiters vertegenwoordigd door Bente Voorn en haar paard Jtamalia Z. Een knappe prestatie aangezien zij nog maar sinds deze zomer een combinatie vormen. Zij nemen niet alleen deel aan dressuurwedstrijden, maar weten zich ook in de kijker te springen in de springpiste. Bente mag namelijk ook deelnemen aan de Brabantse Kampioenschappen springen op 24 februari in de klasse B met hetzelfde paard.

Monique Verhoeven

Springpiste ingeruild voor witte hekjes
Monique Verhoeven maakt volgende week ook haar opwachting in de dressuurring. De Brabantse Kampioenschappen zijn voor haar niet nieuw, maar het is wel sinds hele lange tijd dat zij zich tussen de witte hekjes heeft begeven. Tot afgelopen jaar zagen we Monique eigenlijk alleen maar op springwedstrijden. Het was 21 jaar geleden dat ze haar laatste dressuurwedstrijd reed. “Na mijn val in 2016 heb ik de springsport verplicht vaarwel moeten zeggen, en dat was niet leuk. Gelukkig kreeg ik de beschikking over Utah, een zestienjarige merrie, om toch weer een beetje te kunnen rijden en revalideren. Dat beviel zo goed dat wij een startkaart hebben aangevraagd en de drie laatste dressuurselecties in de M1 hebben gereden. We zijn zelfs geselecteerd voor de Brabantse, heel erg leuk!”, vertelt Monique enthousiast.

Tessy vd Velden Jonkers

Tiësto aan de bak
Een week later, van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari, is het de beurt aan de ponydressuurruiters. Ook hiervan is Manege de Molenheide in Schijndel de locatie. Bij de allerkleinste pony’s wist Tessy van der Velden Jonkers met haar pony Tiësto zich te selecteren. Een hele knappe prestatie van de pas net acht jaar oude amazone. Sinds maart vorig jaar vormen Tessy en Tiësto een combinatie, dus dat is ook nog niet zo lang. Afgelopen outdoorseizoen hebben zij alleen gedressuurd maar sinds deze winter zijn zij ook actief op de springwedstrijden en niet zonder succes want ook op de Brabantse Kampioenschappen springen mag deze pony aantreden en dan niet één maar twee keer! In de klasse AB-B ging deze pony er al vandoor met de titel Kringkampioen Kring Eindhoven-de Kempen met in het zadel zijn amazone Tessy. Maar ook Romee van de Biggelaar gaat de strijd aan op de Brabantse Kampioenschappen in dezelfde klasse met deze allround pony. Tessy heeft daarmee niet één maar twee troeven, met haar pony Pepper is zij ook geselecteerd in de klasse AB-B.

Trots
In de klasse DE-B mag Jasmijn van de Brand haar kunsten vertonen met haar pony Nevil. Ze heeft Nevil nu bijna twee jaar en sinds afgelopen augustus volgen ze samen springlessen waarvan ze volop genieten. Het was voor Nevil al bijna dertien jaar geleden dat ze voor het laatst had gesprongen. Jasmijn is super trots dat ze samen met haar pony is geselecteerd voor de Brabantse Kampioenschappen. Het Brabants Kampioenschap voor de springpony’s vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 februari bij ons in de manege. Extra spannend dus voor deze jongedames.

Amazones aan zet
Het laatste weekend van de Brabantse Kampioenschappen is van zaterdag 24 tot en met zondag 25 februari, eveneens in Manege de Pijnhorst. Een grote groep vrijwilligers is druk bezig met alle voorbereidingen. Tijdens dit weekend verschijnen maar liefst negen Rooise Ruiters in de baan. In de klasse B werd al genoemd dat Bente is geselecteerd, maar ook Nienke Theuns maakt met het paard van haar nichtje Miranda Ulehake, Eugenique, haar opwachting. Bo van Gorkum zien we eveneens in deze rubriek aan de start verschijnen, zij doet dit in het zadel van Naomi van www.olland.biz. Een niveau hoger, de klasse L, zien we twee Rooise amazones in actie komen. Pleun van der Vleuten doet dit met haar schimmelmerrie Gerdina en Marloes Merks met Dora Bella. Beide dames namen ook afgelopen zomer deel aan de Brabantse Kampioenschappen waarbij Pleun zelfs werd afgevaardigd naar het Nederlands Kampioenschap.

Peter van Gaal

Kringkampioen
Twee andere Rooise Ruiters maken hun opwachting in de klasse M, dit zijn Peter van Gaal en Judith Martens. De enige ruiter van dit gezelschap, Peter van Gaal, kende al een succesvol winterseizoen met zijn als veulen gekochte Finito. Zij werden namelijk Kringkampioen. Sinds drie jaar zijn zij samen te zien op springwedstrijden. Na het Brabants Kampioenschap vorig jaar winter in de klasse B en afgelopen zomer in de klasse L, mag Judith Martens ook in de klasse M aan de start verschijnen met Lynn van de Sonniuswijk. In de klasse Z en ZZ zien we twee keer dezelfde ruiter maar met verschillende paarden. Julia Geers wist dit winterseizoen met regelmaat in de prijzen te vallen met haar twee paarden. In de klasse Z is zij afgevaardigd naar de Brabantse Kampioenschappen met Fleur Donja. Een jaar geleden namen zij deel aan de Brabantse Kampioenschappen in de klasse L en zij vormen nu twee jaar een combinatie op wedstrijd. In de allerhoogste klasse neemt Julia deel met Darwin waarmee zij inmiddels vier jaar in de wedstrijdring verschijnt. Samen hebben ze in alle klasse deelgenomen aan de Brabantse Kampioenschappen.